Kjell Marcussen


KJELL MARCUSSEN

Kjell Marcussen er født i Arendal i 1952. Han er utdannet som gitarpedagog ved Agder musikkonservatorium i Kristiansand, hvor han avla eksamen i 1976. De videre studier foretok han ved Royal Academy of Music under Prof. Hector Quine (gitarspill) og Edvin Roxburgh (komposisjon). Senere fulgte to år ved Guildhall School of Music and Drama, hvor hans lærere i samme fag var henholdsvis Gerhald Lee (gitar) og Robert Saxton (komposisjon). Ved siden av dette har han studert musikk for film og teater, light music osv


Han debuterte både som komponist og gitarist ved Cardiff Festival of Music i 1982, der han var invitert som resultat av en konkurranse.

I 1994 mottok han en ærespris for ”Festivalovertyre” for symphonic band Concorco Internazionale di Composizione Originale per Banda, Italia.

Han har undervist i klassisk gitar i 40 år ved siden av å være aktiv komponist i store deler av sitt liv. Han er medlem av Norsk komponistforening og var styreleder i Ny Musikks Komponistgruppe fra 1986 til 1988.


Han har også undervist i komposisjon og musikkteori ved

Østlandets Musikkonservatorium, Oslo og Buskerud Musikkonservatorium, Drammen.


Han har en omfattende verkliste som spenner fra pedagogisk musikk i det lille format til et stort utvalg av kammermusikk, til større orkesterverker og kantater og dramatisk musikk. Hans mangeårige engasjement med musikk for psykisk utviklingshemmede ungdom førte til Spellemannprisen for musikalen ”Dissimilis”.


Hans musikk er fremført av ledende norske orkestre og ensembler som Oslo Filharmoniske, Trondheim symfoniorkester, Oslo Sinfonietta og Cikada. Han har blitt fremført av Lithauske nasjonalorkester, St. Christopher Chamber orchestra, Kharkov symfoniorkester, Pacifica

Chamberorchestra USA, Kammermusikkgruppe fra Charlotte symfoniorkester USA, for å nevne noen. Han har også hatt et samarbeide med Belarus stats orkester, som har fremført hans konserter ved flere anledninger inklusivt urfremføringer.

I 2021 lagde en gruppe fra Gresk radioorkester i Athen et 45 minutter langt radioprogram med

hans kammermusikk.


I 1983 urfremførte Oslo Filharmoniske has orkesterverk ”Morning Glory” med solistene Alf Emil Eik, el. Gitar, og Bjørn Ole Rasch, synthezieser.

Hans mangeårige samarbeide med Oktava Duo-bratsjisten Povilas Syrrist-Gelgota og cellisten Toril Syrrist-Gelgota har ført til en rekke originalkomposisjoner for bratsj og cello, bla a en ”Dobbeltkonsert ” som har markert seg internasjonalt. Mest internasjonalt kjent er hans

”Berceuse”, for bratsj og cello, som duoer har på sitt program verden over. Videre har han skrevet et tresatsig verk ”Vannliljer” for bratsj (fagott)og harpe. Også hans samarbeide med fagottisten Roman Reznic og harpisten Delphine Constantin Reznic har ført til ”Dobbeltkonsert ”for fagott, harpe og strykere. Ensemble International bestående av Roman Reznic, Delphine Constantin Reznic, Povilas Syrrist-Gelgota og Toril

Syrrist-Gelgota har fremført hans musikk både her hjemme og ute i Europa.


Da Marcussen selv er gitarist, har han naturlig nok skrevet mye for gitar, eller gitar i kombinasjon med andre instrumenter. Sentralt står ”Fire sonater” og en ”Sonatine” samt ”12 korte preludier” og ”Postludium” for solo gitar. ”Konsert for gitar og kammerensemble” ”Concertino for 3 gitarer” er et populært verk. Og det virtuose verket ” Viarie` ” er skrevet

på bestilling fra den norske gitartrioen Arctic Trio. Verket foreligger også på cd. Et samarbeide med den norske gitar duoen Guito Duo, førte til verket ”Retrospect ” med en cdproduksjon

av samme navn. Hans mangeårige samarbeide med den norske gitaristen Trond Davidsen og saksofonisten Eli Marie Davidsen har ført til en rekke originalkomposisjoner både for gitar og saksofon. Bl a ”Gitarsonate nr 2”, ”Moments” for sopransax & gitar ”, ”Streetdance” for

saxofonkvartett og ”Saksofonkonsert ”.

Videre har hans samarbeide med den skotsk- engelske duoen The Campbell Duo ført til en ”Sonate” for fløyte og gitar. Også et mangeårig samarbeide med den engelske duoen blokkfløytisten John Turner og gitaristen Neil Smith resulterte i verkene ”Mysterium Sanctitatis” (blokkfløyte og gitar) og ”Norwegian herbarium” for blokkfløyter.

Også has lange samarbeide med fløytisten Torolf Mørk Karlsen og gitaristen Roy Henning. Snyen har resultert i flere originalkomposisjoner og cd ”Innside outside” med komposisjoner av Morten Gaathaug og Kjell Marcussen.

Av andre verker med gitar kan nevnes ”Equilibrium” for obo og gitar og ”Danza della vita ” for cello og gitar og ”Fantasy” for fiolin og gitar. ”Canzoni” for altfløyte og marimba, skrevet til Torolf Mørk Karlsen.

Nevnes må også hans mangeårige samarbeide med fløytisten og billedkunstneren Marit Bockelie og gitaristen Karsten Andersen. Disse har fått dedikert en rekke kammermusikalske verk.

Det foreligger også en stor mengde gitarstoff av pedagogisk art, både originalkomposisjoner og arrangementer.


Av verker for strykere kan nevnes strykekvartetten ” The Sonnets ” basert på fem sonetter av Shakespeare. ”Electio” for fiolin og cello skrevet til fiolinisten Lise Strandli Pedersen, som for øvrig Marcussen har hatt et mangeårig samarbeide med. For solo fiolin ”In a Norwegian

landscape ” skrevet til fiolinisten Jean Sebastian Aubert, og ”Quattro impressioni ” skrevet til Lise Strandli Pedersen. Foreligger også på cd’n Norwegian music for solo violin”. ”Intermezzo” for cello solo. Skrevet til Toril Syrrist-Gelgota. ”Spurv” for kammerorkester ”Capriccio” for klaver og kammerorkester og ” Tresnitt” for fløyte(r), fiolin og cello. I tillegg finnes det en mengde arrangementer for strykere og strykeorkester.


Marcussens mangeårige arbeide innen norsk skolekorpsbevegelse har ført til en mengde originalkomposisjoner og arrangementer.

Videre må musikken til den dramatiske kantaten ”Tordenskiold” Symphonic band, solister og kor nevnes, fremført mer enn 50 ganger. Dette resulterte i en radioproduksjon i NRK og cd-innspilling. ”Festivalouverture”. Han har også skrevet verket ”Partita jubilante” for

brassband. Et verk som har blitt brukt som konkurransestykke i Nederland.

For messingblåsere kan nevnes ”Concertino”, trombone og strykere, skrevet til trombonisten Marie Nøkleby Hanssen. ”Genus” for trombone og klaver. ”Antifonale” for åtte messingblåsere og orgel. ”Two lyrical pieces” for solo tuba, skrevet til Mikkel Andrè Remme. Av treblåsere kan

nevnes ”Three moments ” for klarinett og kammerorkester, skrevet til klarinettisten Kjell Magne Andersen. ”Four Processions” for fløytekvintett. Skrevet til ”Fem på tvers”, ”Pastourell” og ”Pan” for solo fløyte.


Vokalkomposisjoner: ”Tre sanger til dikt av Arnulf Øverland” for baryton og klaver.

”Veslemøy ved rokken ” for sopran og klaver. ”Munken Vent” tenor og klaver.

”To sanger til dikt av Knut Hamsun ” For vokal, alt fløyte og gitar. ” Tre sanger” til dikt av Per Askø”, for vokal, fløyte og gitar.


Kantater og dramatisk musikk og orkesterverk :

”Askeriana” for solist, kor og orkester

” Fauve” for orkester

”Effatha” for orkester

” Festivalouverture” for orkester

” Officium ” for fire solister, kor og ensemble (orgel)

”Askerspillet” for orkester

” Rapunzel ” for oppleser, fiolin og kontrabass

I tillegg har Marcussen skrevet musikk til to forstillinger med Torshov skoles musikkorps, og en mengde scenisk musikk til gruppen ”Dissimilis”.